BLOG

Diyaliz Hastalarında Fosfor

Diyaliz Hastalarında Fosfor

Fosfor, iskelet gelişmi,hücre yapısı,mineral ve enerji metabolizması için gerekli bir elementtir.Vücudumuzda yaklaşık 1000gr fosfor mevcuttur.Bunun%85’i kemiklerde, %14-15’i kaslarımızda ve diger dokularımızda bulunur.Ancak %1’i kanda bulunur.Bir günde gıda ile alınan fosfor miktarı 1000-1200mg arasındadır.Bunun yaklaşık600-800mg’ı emilir. Sağlıklı insanlarda böbrek vasıtasıyla atılarak denge korunur. Fosfor protein içeren gıdalarda fazlaca bulunur. Kola, çikolata ve işlenmiş besinlerde bulunan fosfor barsaklardan çok daha kolay emilir.En çok aşağıdaki gıdalarda bulunur:

Balık(özellikleküçük balıklar), kabak, ay çekirdeği, badem, fındık, ceviz, barbunya, börülce, kurufasulye, kuru bamya nohut, mecimek, bulgur, bakla, kaşar peyniri, beyazpeynir, karaciger, neskafe, kakao ve tahin.

 

Normal bireylerde fosfordüzeyi 2,8-4,5 mg/dl arasında değişir. Böbrekler  4 grama kadar fosfor alımını  idrarla atılımını artırarak ayarlar.Böbrekler fonksiyonunun 1/3 ünü kaybedene kadar  kan fosforunu normal düzeyde tutar. Daha çok fonksiyon kaybında kanda fosfor  birikmeye başlar.Fosforun  en önemli zararı damar kireçlenmeleridir. Bu diyaliz hastalarının ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Fosfor düzeyi bu grup hastalarda 3,5-5,5 mg/dl  arasında tutulmalıdır. Uzatılmış diyalizin, gece boyu yapılan diyalizlerin fosfor  kan düzeyini normal diyalize göre daha fazla düşürdüğü kanıtlanmıştır. Diyaliz hastalarının yaptığı en büyük hata  fosfor bağlayıcılarını doğru kullanmamalarıdır. Bu tür ilaçlar  sadece her öğün değil,  yenilen her ara öğün ve atıştırmalarla da kullanılmalıdır. Diğer yapılan en büyük yanlış, hastanın yeme alışkanlıklarını bilmeden kan fosfor değerine göre standart  tedaviler başlamaktır. Bu da hastaların yüksek doz  fosfor bağlıyıcı ilacı her  öğünde  lüzumsuz  miktarda  kullanmasına neden olmaktadır. Zaten, üreye bağlı mide rahatsızlıkları olan diyaliz hastalarında şikayetlerin şiddetlemesine yol açabilir. Yapılması gereken, öğünde tüketilen gıda miktarına göre  ilaç  alımı sağlanmasıdır. Örneğin sabah  fazla yapılan bir  pazar kahvaltısında  2 tablet fosfor bağlayıcı kullanırken, diğer günlerde az yapılan kahvaltılarda  bir tablet yetebilecektir. Bu öğlen ve akşam yemekleri için de geçerlidir. Ayrıca arada bisküvi, çikolata , süt ve süt ürünleri gibi ara öğünler yenildiğinde  küçük dozlarda fosfor bağlayıcı kullanılması gerekmektedir. Burada hastanın bilmesi gereken, ilaçın sadece yenen gıdalardaki fosforu bağladığı, yiyecekten ayrı ilaç alındığinda fosforun düşmeyeceğidir. Kısaca diyaliz hastalarının fosfor tedavisi  kişiye özel olmalıdır. 

Rentek diyaliz merkezi olarak biz; kan fosfor düzeyini düşürmek için  : kişiye özel fosfor tedavisi , uzatılmış diyaliz  ( 5-6 saat), alternatif diyalizör modelleri hastalarımıza sunmaktayız.

 


« BLOG LİSTESİNE GERİ DÖN

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız

WHATSAPP

Whatsapp hattımızdan müşteri temsilcimiz ile görüşebilir hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

MESAJ YAZ

ANLAŞMALI KURUMLAR

Groupama Sigorta
Güneş Sigorta
Ak Sigorta
İş Bankası Sigorta
SGK
İmece Danışmanlık
Acıbadem Sigorta
Milli Reasürans
Güncelleme Tarihi 23.07.2024
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindirHekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
© Copyright 2021 Rentek Diyaliz Merkezleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım : GWT
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız