BLOG

Böbrek Nakli Sonrası Nasıl Beslenmeli?

Böbrek Nakli Sonrası Nasıl Beslenmeli?

Diyaliz hastalarının nakil sonrasında diyet kısıtlamaları çok azalır. Ancak, bu dönemdede uyulması gereken önemli kurallar vardır. Yeni takılan böbreğin rededilmesini önlemek için kullanılan ilaçlar özellikle de kortizon iştahı açar, doyma hissini azaltır, ödem yapar ve şişmanlık nedeni olabilir. Protein yıkımını artırır, kanşekerini yükseltir. Kaslarda güçsüzlük yaptığından güçlendirici egzersizler yapılmalıdır. Ayrıca vucuttan tuz atılımını azaltır.Tansiyonu yükseltir. Nakil sonrası dönemde uzun süre kortizon kullanıldığı için beslenirken şunlara dikkat edilmelidir: 

1.İştah olabildiğince frenlenmelidir. Bunun için yemekten yarım saat önce , yeşil salata, salatalık, domates gibi kalorisi düşük sebzeler yenerek açlık baskılanmalıdır.

Yemek yerken lokmaları mümkün olduğunca fazla çiğnemelidir. Hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Yemek sırasında su tüketmek erken doymaya neden olur.

2. Yemeklerin az tuzlu olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle tuzsuz ekmek tüketilmelidir. Mümkün olduğunca yemekler evde hazırlanıp yenmeli, fast food ve hazır yemek tüketiminden kaçınılmalıdır.   

3.Kullanılan ilaçlardan hem kortizon hem de cyclosporin-A kan kolesterol düzeyini artırabilir. Bu nedenle kolesterolden zengin gıdalar yenmemeli, yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir.

4. Diyetteki gıdalar kilo başına 1-1,5 gr protein içermelidir. Alınan kalorinin yarısı karbonhidratlardan( özellikle kompleks karbonhidrat tüketilmeli: sebzeler gibi), %25-30 u yağlardan( bitkisel yağlar tercih sebebi olmalı), %25 i proteinlerden oluşmalıdır.

5. Doğal beslenilmeli boyalı ve kimyasal içerikli yiyeyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

6. Tatlı tüketimi minimalize edilmeli mümkünse tüketilmemelidir.

 Diyaliz dönemine oranla diyetin oldukça serbest olmasına ve kortizonun yan etkisine bağlı olarak nakil sonrası hastalar genellikle kilo alırlar. Oysaki şişmanlık nakledilen böbreğin ve diğer tüm organların yükünü artırır, kanşekerini ve tansiyonu yükseltir. Eklemlerde deformasyona neden olur. Rentek Diyaliz Merkezi olarak önerimiz;

-Düzenli egzersizler (günlük yarım saat tempoli yürüyüşler gibi) : kalori harcanmasına ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar,

- Beslenirken  kalori hesabı yapılmalıdır. Bunun için 1 gr yağın 9 kal, 1gr proteinin ve karbonhidratın 4 kal, 1 gr alkolün de tüketildiğinde 7 kalori verecegini bilmemiz gerekir. Bu nedenle kızartma ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

- Haftada bir tartı takibi yapmalıdır.

- Yemek arası  yenen yiyecekler ve çerezler gözden uzak yerlere kaldırılmalıdır.

UNUTMAYIN HERŞEY  SİZİN ELİNİZDE


« BLOG LİSTESİNE GERİ DÖN

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız

WHATSAPP

Whatsapp hattımızdan müşteri temsilcimiz ile görüşebilir hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

MESAJ YAZ

ANLAŞMALI KURUMLAR

Groupama Sigorta
Güneş Sigorta
Ak Sigorta
İş Bankası Sigorta
SGK
İmece Danışmanlık
Acıbadem Sigorta
Milli Reasürans
Güncelleme Tarihi 23.07.2024
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindirHekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
© Copyright 2021 Rentek Diyaliz Merkezleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım : GWT
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız