BLOG

Sigara Hakkında Bilmedikleriniz

Sigara Hakkında Bilmedikleriniz

Türkiye sigara kullanımında dünya onuncusudur. 25 milyon insan ülkemizde sigara içmektedir. Hem saglık hemde ekonomik açıdan sigaranın bırakilması teşvik edilmelidir

'Küresel Tütün Ürünleri Raporunda', Türkiye sigara kullanımında onuncu sırada yer almaktadır. Türkiye'de toplam nüfusun %34.6 sı sigara kullanmaktadır. Bu yaklaşık  25 milyon kullanıcı demektir. Erişkin yaştaki kişilerin çoğunluğu, 18 yaşından önce sigaraya başlamaktadır.

Tütün dumanı, su, nikotin, diğer alkoloidler ve katran içeren partiküllerden oluşan bir dumandır. Tütün dumanı dört binden fazla kimyasal madde içerir ki, bunların çoğu insanlarda hastalık yapar.

Tütün kullanımı kanser, kalp- damar ve akciğer hastalıklarından ölümlerin ana nedenidir. Mide hastalıkları, kemik erimesi, kısırlık, sertleşme problemleri ve ateşe bağlı yaralanmalar için  de büyük bir  risk faktörüdür.

Sigara bırakmanın yararları her yaşta sigara içenler için önemlidir. 50 yaşından önce sigarayı bırakan bir kişi, sonraki 15 yılda içmeye devam eden bir kişiye göre ölme riskinin yarısına sahip olur. Akciğer kanseri, 15 yıl sigarıyı bırakmış bir kişide, bırakmamış birine oranla 6 kat az görülür. 

Kanser Enstitüsü  pratik sigara bırakma programına göre, doktorların yapması gereken  4 A  kuralı şu şekildedir :

1- Sor(ask); her fırsatta sigara içmeyi sorgula,

2- Öneri getir(Advice); Tüm sigara içenlere bırakmaları için öneride bulun,

3- Yardım et (assist); hastaya sigarayı bırakmada ve yoksunluğu azalmada yardım et.

4- İzlemeyi sağla (arrange), sigara içmeden kalabilmesini desteklemek için hastayı izle.

Nikotin sakızları: Hızlı çiğnenmemeli, en az 20-30 dakika süreyle ve günde 8-10 kez çiğnenmeli ve en az 3 ay kullanılmalıdır.

Nikotin Bantları: Düşük dozları sabah uygulanır. Sigara içenlere ilk 1-3 ay tam doz başlanır 2-4 haftada bir azaltılarak kesilir.

İlaçlar : Doktor kontrolünde  başlanmalıdır. 12 haftalık tedaviyle sigarayı bırakan kişilerin, 3 ay daha ilaça devam etmeleri önerilir.


« BLOG LİSTESİNE GERİ DÖN

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız

WHATSAPP

Whatsapp hattımızdan müşteri temsilcimiz ile görüşebilir hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

MESAJ YAZ

ANLAŞMALI KURUMLAR

Groupama Sigorta
Güneş Sigorta
Ak Sigorta
İş Bankası Sigorta
SGK
İmece Danışmanlık
Acıbadem Sigorta
Milli Reasürans
Güncelleme Tarihi 23.07.2024
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindirHekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
© Copyright 2021 Rentek Diyaliz Merkezleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım : GWT
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız