BLOG

Kurban Bayramı'nda Sağlığınızdan Olmayın

Kurban Bayramı'nda Sağlığınızdan Olmayın

Yeterli miktarda et vücut için gerekli

Vücudun yapı taşlarından biri olan proteinin ana kaynağı ettir ve et, sağlık için mutlaka tüketilmelidir. Ancak aşırı miktarda etin, sağlıklı bireyler için bile zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Lifli besinlerden yoksun ve etin ağırlıkta olduğu bir beslenme şekli, özellikle sindirim sorunu olan kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle etin sebzelerle birlikte tüketilmesi, sindirim sorunlarının önüne geçmek için yararlıdır.

 

Kronik karaciğer hastaları eti sınırlandırmalı  

Vücudun ihtiyacı olan protein karaciğerde yapılmaktadır. Proteinin yapıtaşı amino asitlerden ayrılan amonyak, karaciğerde üreye çevrilerek sıvılarla vücuttan atılır. Kronik karaciğer hastası olan kişilerde, karaciğer fonksiyonları yerine getirilemediği için amonyak birikimi görülebilir. Aşırı et tüketimi kronik karaciğer hastalarının amonyak komasına girmesine yol açabilir. Sindirim sistemi için gerekli safra da karaciğerde üretilmektedir. Fazla tüketilen et, safra üretimini artırarak karaciğerin yorulmasına neden olabilir. Bu yüzden karaciğer hastalarının et tüketimini sınırlandırması çok önemlidir.     

 

Böbrek hastaları bayramda da diyetine devam etmeli

Kronik böbrek hastalarının da et tüketimine dikkat etmesi gerekir. Karaciğerde üretilen üre vücuttan böbrekler yoluyla atılmaktadır. Et tüketimine bağlı olarak üre yükünün arttığı durumlarda sağlıklı çalışamayan böbrek, bu görevini yerine getirememektedir. İdrar yoluyla yeterli oranda vücuttan atılamayan ürenin zararlı etkileri ortaya çıkmaktadır. Kronik böbrek rahatsızlığı olan hastaların normal zamanlarda uyması gereken proteinden kısıtlı diyetlerini, bayram süresinde de devam ettirmesi gerekmektedir.

 

Gut hastaları eti yoğurtla tüketmeli

Kandaki ürik asit yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan gut hastalığı da etin kısıtlanmasını gerektirecek bir sağlık sorunudur. Aşrı et tüketimine bağlı olarak hastalarda gut krizleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle gut hastaları bayramda eti, mümkün olduğu kadar küçük porsiyonlarda tercih etmelidir. Bununla birlikte ürik asit dengesini sağlayan süt ve yoğurt gibi yiyeceklerle birlikte etin tüketilmesi gut hastaları için daha sağlıklıdır. 

 

Kolesterol hastaları yağlı etten uzak durmalı

Kolesterol sorunu olmayan kişilerin et tüketimi, kalp damar sağlığı yönünden çok ciddi bir soruna yol açmamaktadır. Ancak etin yağlı olması, kolesterol seviyesi yüksek hastalar için sakıncalıdır. Yağ metabolizma dengesinde sorun bulunanların ise et tüketimine bağlı olarak kan yağlarında ciddi bir yükselme yaşandığında kanın kıvamı da artmaktadır. Bu durum damarda tıkanma ve ciddi damar hastalıklarına neden olabilmektedir.

 

Safra kesesi hastaları şişkinlik yaşayabilir

Et, sindirimi zor olan bir besindir. Yeni kesilen hayvanların eti, dinlendirilmiş etlerden daha sert olacağı için sindirilmesi de daha zordur. Etin bağırsaklarda gerçekleşen sindirim ve emiliminde safraya ihtiyaç duyulmaktadır. Fazla safra üretiminin gerektiği bu durumlarda özellikle safra kesesi hastalığı olan kişiler şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlar yaşamaktadır.

 

 

Diyabet ve tansiyon hastaları etteki yağ ve tuza dikkat etmeli

Uzun süreli diyabet hastalarının böbrek ve damar sistemini korumak adına eti mümkün olduğunca az tüketmesi gerekmektedir. Aşırı miktarda et, kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bununla birlikte fazla miktarlarda kırmızı et tüketimi, hem yağ hem de tuz içeriğinden dolayı kan basıncını olumsuz etkileyeceği için, tansiyonun yükselmesine yol açabilir.  

 

 


« BLOG LİSTESİNE GERİ DÖN

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız

WHATSAPP

Whatsapp hattımızdan müşteri temsilcimiz ile görüşebilir hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

MESAJ YAZ

ANLAŞMALI KURUMLAR

Groupama Sigorta
Güneş Sigorta
Ak Sigorta
İş Bankası Sigorta
SGK
İmece Danışmanlık
Acıbadem Sigorta
Milli Reasürans
Güncelleme Tarihi 23.07.2024
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindirHekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
© Copyright 2021 Rentek Diyaliz Merkezleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım : GWT
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız